Ako tomu často býva, ľudová múdrosť náhrady zubnej kefky pomocou jablká v sebe má kúsok pravdy. V skutočnosti obsahuje toto ovocie nielen vitamín C, ale aj mnoho zdravých minerálov. A žuvanie jablka po jedle naozaj odstraňuje zo zubov povrchovo usadené nečistoty.
Ďalšie chrumkavé ovocie a zelenina, napríklad zeler alebo mrkva, pôsobia, v priebehu žuvania, ako mini kefky. Kúsky ovocia alebo zeleniny sú abrazívne a pomáhajú odstrániť plak a mierne, povrchové sfarbenie.
Zvyšky jedla a baktérií však nemožno jablkom alebo mrkvou odstrániť z ťažko prístupných oblastí ako je ďasnový žliabok a medzizubný priestor. Konzumácia tuhej stravy nemôže nahradiť pravidelné čistenie kefkou.
Naopak jablká obsahujú kyseliny, ktoré menia sliny a vo finále napádajú zubnú sklovinu. Ovocné kyseliny v jablkách sú základné živnou pôdou pre baktérie kazov, ich kyselina kazí zuby.
Ak cukor a kyselina zostanú na zuboch, tak sa stráca pozitívny efekt získaný zjedením jablka.
Ďasnový žliabok je obzvlášť ťažko vyčistiť. Baktérie sa rýchlo hromadia najmä v mieste medzi zubom a ďasnom a tvorí štruktúrovaný bakteriálny povlak. Tu je jablko pre čistenie nevhodné. Naproti tomu zubná kefka s mäkkými vláknami ako CURAPROX CS 5460 ultra soft dosiahne do ďasnového žliabku, ľahko a bez prílišného tlaku.
Ponechajte si teda jablko a mrkvu ako kulinárske potešenie a nie z dentálnych a hygienických dôvodov.